• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Stroke kan hjälpa design på traven

Staffan Ehde / 2009-02-24 10:54:55

Vi fortsätter veckans inlägg med design och tillgänglighet, idag skriver Helene Thornblad om

Lena Spanó, STROKE-Riksförbundet:
– Livet kan bli lättare för väldigt många


– Jag hörde talas om projektet med brukarpaneler under hösten 2008 och tyckte det lät jätteintressant. läs mer

©foto: Staffan Ehde

Särskilt roligt är det att det börjar med kognition. Även om många av våra medlemmar har rörelsehinder är det ofta de kognitiva svårigheterna som leder till de största problemen i vardagen, säger Lena Spanó.
Tekniska prylar och bruksanvisningar kan vara svåra att förstå och använda för den som haft en stroke. Som en mobiltelefon eller en monteringsanvisning till en Ikea-möbel.
– Man kan till exempel som jag ha problem med att förstå och tolka symboler. Samtidigt är ingen stroke den andra lik, även om min kompis har en skada på samma ställe i hjärnan som jag, kan svårigheterna se helt annorlunda ut.
STROKE-Riksförbundet bidrar till arbetet med brukarpaneler på flera sätt. Förbundet har deltagit i en workshop med Unicum (Nordisk Design För Alla Center). Dessutom hjälper Strokeförbundet till att värva testpersoner till projektet genom att sprida information till sina medlemmar.
– Arbetet med brukarpaneler är väldigt angeläget för våra medlemmar. Det som är bra för människor med funktionsnedsättning är ju bra för alla människor. Det här kan göra livet lättare för väldigt många.

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 6 and 7 and type the answer here: