• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Hantera Varför, eller WhyOC?

Staffan Ehde / 2017-08-03 08:26:06

 

Varför åker hunden på cykeln?  Foto Staffan Ehde 1978


Många i ledningen ogillar frågan VARFÖR. Den kräver ett svar där önskan om en snabb lösning kan försenas, frågan kan rent av uppfattas som motsträvig.

 

Under lång tid var frågan vad och vem de dominerande i en verksamhet. Till och med marknadsföringen svarade bara på 2 frågor, vad säljer vi och till vem?

Informations samhället är inget som startade för 50 år sedan. De första lertavlorna lade grunden för komplexa samhällen där byråkratin var "hjärnan" och budbärarna nervtrådarna som löpte längst riket med information mellan kungar som kunde samarbeta för att försvara sig. Med hjälp av det skrivna ordet kunde plussummespelet utvidgas och informationen styra fler människor i växande samhällen. Men informationen har också släppt loss en friare värld (för en del) och därmed anser sig fler vilja veta varför de skall utföra ett visst arbete eller varför de skall köpa en viss vara. Det påstås att vi kan styras med belöning, straff eller medkänsla. Milleniegenerationen tar belöningen som en självklarhet, straffet som en omöjlighet och därmed återstår empatin eller svaret på frågan varför. Många ledare i stora verksamheter försöker delegera bort frågor genom att utse ansvariga för produktion, marknad, personal, inköp osv. Nu är det kanske dags att titta på en Why OC?

 

PS  Min bok om syftet (Innovera eller dö) handlar just om varför frågan, den ärliga drivkraften bakom det vi gör och därmed blir innovativa. DS

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 2 and 4 and type the answer here: