• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Annorlunda förhandling

Staffan Ehde / 2009-03-16 19:11:01

Hur många gånger förknippas kreativitet med förhandlingar? Alltför ofta utgår parterna ifrån en dragkamp. Eller att hitta en väg som gynnar båda hör till plussummespelets regler. Men kan vi hitta en tredje väg? Våra olikheter borde ses som en potentiell möjlighet att göra något annorlunda. Paradoxen är kreativitetens moder, hon kan födas i en förhandling.

Förmågan att byta perception tillhör visheten, sammantaget är en förhandling bästa grogrund för något helt nytt.
Harry Frank före detta VD på ABB Corporate Research myntade begreppet Preaktiv, något som händer före man är kreativ, jag citerar ur en intervju jag haft med Frank (till min egen bok Chokladfontänen):
Ett exempel är från en upphandling som skedde i USA, en sammanslutning av 12 kraftbolag, ”Power Pool” skulle köpa Serie-kompensering (det är mycket komplicerade anläggningar som ökar kapaciteten på ett nät med hjälp av reaktiv effekt). Varje anbudsföretag fick max 10 minuter på sig att presentera sig i samband med att man lämnade över offerthandlingar (bestod oftast av 7-8 pärmar).
Vid presentationen inser Harry att de inte har något speciellt att komma med och MÅSTE därmed hitta på något just där, just då.
Harry kallar det för ”preaktivitet”, man är kreativ innan man har den kreativa lösningen (de ni!). Han lovade kunden att i ABB:s anläggning kunde de styra tyristorerna med hjälp av en elektrisk puls. Jag avhåller mig från ett utropstecken då jag inser att läsaren inte kan ha en aning om hur revolutionerande detta var. Det fanns nämligen INGEN som dittills hade gjort detta. Frank påstår att ingen förhandling får bli rutin. Väl hemma löste man detta så småningom, men det är lätt att föreställa sig vad ingenjörerna tyckte när löftet dök upp på ritningsborden. Preaktivitet var ordet… Skapa problem som skall bli möjligheter skulle kunna var översättningen…

Text foto © Staffan Ehde

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 1 and 4 and type the answer here: