• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Haren i varggropen

Staffan Ehde / 2008-12-20 07:41:43


Jag lovade igår att avsluta veckan med ett inslag om cykelkulturen.
Lår oss börja med cyklisterna, eftersom jag kommer från Nackahållet så ser jag först långfärdscyklisterna, dom har tajts och självlysande väst, tre halogenlampor fram, alla blinkar, 2 baklysen och 21 växlar. Dessa män, för det är huvudsakligen män har Ocleybrillor och desperation i blick, det gäller förmodligen att slå gårdagens rekord, för det går fort, väldigt fort.

Vid Hammarby sjöstad, kommer ett blandat gäng med mountainbikes och skraltiga damcyklar. De har hyfsad fart men är mest i vägen för ”Nacka Elitlopp”.
Vid slussen blandas gänget ut med Södercyklisterna, de består av Kronancyklister utan hjälm och ”Fakengers”, uttrycket kommer från New York där riktiga ”messengers” det vill säga cykelbud förekommer. Där har man stämplat de som också vill cykla med fast nav och cykelbudsväska för ”Fakengers”. Just Fakengers från Söder riskerar sitt liv varje morgon i utförsbacken mot Skeppsbrokajen.
Vid Nybroplan är det en härlig soppa av nämnda grupper men nu har  portföljcyklisterna på sina Skeppshult från Östermalm anslutit.
Denna härliga mix beter sig som en skock måsar på en soptipp. Här råder djungelns lag.
Låt mig ta ett exempel just vid Dramaten, Nybroplan. Första cyklisten stannar vid rödljuset, nästa ställer sig bredvid, så ytterligare en, så fyller det på bakåt, gärna så man är i vägen för cykelbanan Norra Hamnvägen – Djurgården. Lustigt nog är det ingen som reagerar på argsinta cyklister som inte kommer förbi klungan som nu består av ett 20tal cyklister.
Trots klungans storlek finns det cyklister som tycker att det finns plats längst fram.
Samma sak händer på Dramatensidan, alltså det gäng vi snart skall möta mitt i korsningen. Det är just det mötet som är så häftigt, jag skrattar varje gång. Tänk dig en match i amerikansk fotboll där just två lag skall rusa mot varandra, men lägg till önskan om att undvika en krock…
Så är det cykelbanorna, dom löper på de mest omöjliga ställen, mellan parkerade bilar och trottoaren där bildörrarna utgör överraskningarna när de öppnas mitt framför dig.
Cykelbanorna är också perfekta parkeringsplatser, uppställningsplatser för containrar, byggställningar och är dom lediga så är dom uppgrävda.
Om du som cyklist lämnar cykelbanan för att någon parkerat där så tutar en ilsken bilist för att du är i vägen.
Nu börjar cyklisterna att bli många, det är en bra utveckling, vi borde vara fler.
Det är kul att cykla i Stockholm,  mycket humor om du väljer att se det från den sidan.
Det är farligt att cykla i Stockholm, vi behöver alla spänning, men utgå ifrån att ingen ser dig.
Låt mig avsluta med en av de mest humoristiska platser vi har där kulturer möts.
Nu är det dags att cykla hem, Nacka eliten får just upp hastigheten efter Slussen, äntligen skall raksträckorna ge utdelning på fartskalan, då händer det, på Stadsgårdskajen väller det ut resenärer från Finlandsfärjorna, dom har väskor och pirror, deras kropp och själ befinner sig bortom verkligheten, alkoholen har gjort sitt så att säga.
Golgatan de skall gå till bussen är en 2 meter bred asfalterad väg som är uppdelad med en vit linje, den ena sidan menad för cyklister, den andra för gående.
Behöver jag skriva mer?©Foto och text Staffan Ehde 2008

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 1 and 2 and type the answer here: