• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Ursäkt 3: Konkulleger håller oss tillbaka

Staffan Ehde / 2015-12-09 14:22:01


 

Mäklare jämför sig med mäklare, läkare med läkare, Max med Mac Donalds osv.

Den stora hjärna vi bär omkring (1,4 kg) har växt till sig för att vi skall klara relationer. Den sociala hjärnan i jämförelse med reptilen är enorm. En normal grupp består av 12 individer, om du skall hålla reda på alla relationer, inte bara mellan dig och varje enskild varelse utan hur de förhåller sig till varandra blir talet exponentiellt.

Så när vi skall ge oss av på ”drömresan” eller verksamheten seglar ut på den blå oceanen uppstår det en rad konflikter. Sociala konflikter.Låt oss börja med verksamheten, om jag konkurrerar med andra i samma bransch, Taxi till exempel, kan vi alla gå under tillsammans när Uber tar över. Då blir vi alla offer och kan skrika oss hesa mot den ojusta förändringen. Det var ju inte ett taxi företag som startade den nya verksamheten, det var en helt ny spelare som struntade fullständigt i de befintliga reglerna. Om vi befinner oss i en bransch vill vi gärna vara nummer ett, men frågan är om vi vill vara det på bekostnad av våra ”konkullegers” bekräftelse. Skall vi var helt ärliga tror jag att vi vill vara nummer ett men inom ett område där reglerna är väl definierade. Den som tänker annorlunda definierar om reglerna och spelar på en egen bana (läs gärna David och Goliat av Malcolm Gladwell).


När det gäller den egna drömmen och vad det innebär att segla iväg, så var det inte utan konflikter när vi serverade nyheten till vår omgivning. Jag tror att det är viktigt att man börjar med de som man tror kommer att stödja idén. Så bygger man upp självförtroendet på väg mot de tuffa diskussionerna. Visst är man ”queer” när man ger sig av. Ensam på vattnet och ett helt socialt sammanhang står kvar på land med näsdukar, men snart går de vidare med sitt. Då kommer nästa överraskning, det finns fler ”galningar” på havet och snart befinner man sig i ett nytt sammanhang.

 

Jag tror att en verksamhet som vill göra samma resa måste titta efter andra kolleger, en liten flotta av företag eller andra organisationer som seglar tillsammans in i det okända…Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 5 and 8 and type the answer here: