• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Hare eller lejon

Staffan Ehde / 2008-06-01 00:00:00

En viktig drivkraft i ett arbete är lust eller rädsla. Rädsla är en av kreativitetens värsta fiender. Rädsla lägger locket på och får människor att oroa sig för hur de uppfattas istället för vad de kan tillföra. Mina bästa kreativa erfarenheter har jag haft med personer som drivs av lust och sätter resultatet över sig själva.
De kan vara grymma, kompromisslösa och jobbiga, men de sätter framgången före sin egen middag.
En nykläckt filmredigerare frågade mig en gång: - hur vet man att kunden gillar det jag klipper ihop?
Frågan är ett klassiskt skolexempel på en ”antikreativ” uppfostran, vi tränas att tillfredställa läraren, vi betygssätts och mäts av en subjektiv makt.
Mitt svar till redigeraren blev: - gör filmen så att du själv tycker den är skitbra.
Märkligt vilka krafter man kan utlösa med den meningen, plötsligt hittar man den nykläckta redigeraren på jobbet mitt i natten, besatt av sitt arbete.
Får man göra så? Tänk om kunden inte gillar produktionen? Min erfarenhet är att för det mesta gör dom det och för det andra så borde det vara alla förunnat att få arbeta med det man tror på och på det sätt man tror att det är bäst.  I alla fall när man skall stå för det man gjort. Jag har också haft jobb bara för pengarnas skull, men det är någonting annat.
Kan jag vara empatisk med de som nu inte kan känna lust och är rädda för att göra fel?
Faktiskt så kom jag på att jag har precis den känslan när jag snickrar hemma, min fru älskar det och hon flyttar gärna väggar. Inte jag. Mitt arbete jagas ständigt av rädslan av att något blir snett eller går sönder. Vi måste således hitta vår lust i det vi känner kontroll över, och några forskare påstår att alla har talang någonstans det gäller att hitta den...

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 2 and 8 and type the answer here: