• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Ingen vill vara chef

Staffan Ehde / 2009-02-02 20:30:06Som filmproducent ser du dig själv som en facilitator, makten ligger i den budget du har men det är andra som skall vara stjärnorna i produktionen. Jag sätter ihop rätt team och styr så att min mix blir rätt. Jag tror att den här typen av ledarskap är ovanligt och jag tror också att det finns en förlegad syn på management som vi  ärvt från industrivärlden. Kontroll måste ersättas med SYFTE och organisationer måste kanske börja agera organiskt, i stället för maskinellt.
Men det betyder inte att en filmproduktion styrs av kreativitet hela vägen. En filmproduktion har ett regelverk som är lika starkt som industrivärldens, men det finns olika delar där medarbetarna vet var friheten finns beroende på vilken fas man befinner sig i. Chefströttheten kommer sig säkert av att kontrollarbete är föga stimulerande och utsatt, nu måste vi hitta ett annat format.
Adhocratin medger ett självständigt lösande av problem men inom en given ram (syfte), det handlar om värderingar och kommunikation. Adhocratin ger individer möjligheten att vara kreativa i ett tryggt ramverk.

Läs gärna mitt inlägg om metaforer i organisationen

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 5 and 3 and type the answer here: