• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Ursäkt nr 2: Vi har inga pengar

Staffan Ehde / 2015-10-25 00:49:23Vi går tillbaka till de tre ursäkterna för att inte genomföra vårt drömprojekt eller ta verksamheten in i framtiden.

  1. inte tid
  2. inte råd
  3. får inte
Ekonomi kommer från grekiskans ord oikos och nomos som betyder ”hus” och ”lag”. Ekonomi är läran om hushållande med resurser i ett tillstånd av knapphet. Med andra ord hushållande av ändliga resurser i förhållande till ens önskemål och behov.

Problemet med ekonomi i det här sammanhanget är att det arbetar med befintliga resurser. Ett tag satt jag i styrelsen för ett företag där ägaren placerat ekonomichefen som VD. Utmaningen med hans tankebanor var till exempel att när han skulle anställa en ny säljare så hade han ingen budget för det (självklart, eftersom säljaren skulle generera de pengar som bolaget behövde).


Ingvar Kamprad, Steve Jobs eller Richard Brandson startade alla med tomma händer. Det som drev dem framåt var en idé, pengarna kom som en bekräftelse på att idéerna var rätt.


Men var börjar man utan pengar? För att använda oss själva som exempel så föddes drömmen om att segla iväg när vi lätt kunde hänvisa till en ekonomi som inte räckte till några extravaganser. Men vi satte oss ner och räknade ut en budget, läste in vad andra behövt och vi bestämde vilken standard på båt vi ville ha. Det viktiga var säkerheten och kostnad att driva henne.

Nästa steg var att sätta ett avresedatum. När det var gjort började vi arbeta på det som skulle leda dit. Vi sålde vårt hus, bil och allt vi ägde som vi kunde avvara. Vi arbetade mer för att öka intäkterna och vi slutade konsumera mer än det absolut nödvändiga. Låter tråkigt eller hur? Faktum är att det är en av de härligaste tider vi genomlevt. Ellinor, min fru sade till och med att även om vi inte skulle komma iväg så var de tre åren vi planerade och arbetade mot ett gemensamt mål värt allt besvär.

Jag tror att vare sig det gäller en verksamhet eller privat, så är vi rädda för det obekväma, vi inser att vi måste offra något för att nå ett nytt mål.


Men det största hindret kommer i nästa inlägg, vi ses igen!

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 8 and 4 and type the answer here: