• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Kreativitet är en annan form av intelligens?

Staffan Ehde / 2008-11-26 07:39:13

Skolan är platsen där vi lär för livet, skolan är platsen där vi dagligen lär oss lösa problem och det är väl där svårigheten med kreativiteten startar. Under mer än ett decennium sitter de flesta i skolbänken och löser problem!
Under mer än ett decennium lär vi oss att tänka kritiskt och det är just det som är själva grundproblemet om vi skall skapa något nytt.
Skolan borde se upp med sin pedagogik, för de stora entreprenörerna blev aldrig några stjärnor under sin utbildning, en del åkte ut, andra valde att hoppa av. Superföretagare som Richard Branson, Bill Gates, Steve Jobs, Ingvar Kamprad och Jan Hugo Stenbeck hade inga bra relationer till sin skola…
Att öva på att lösa problem ger ingen träning i att skapa egna utmaningar, kreativitet handlar oftast om att skapa ett nytt problem och sedan lösa det (skogsbrand - nya växter).
Många tror att det behövs kunskap för att vara kreativ inom ett specialistområde, jag påstår att så är inte fallet, nästan vem som helst kan se ett problem och lyfta upp det. För att lösa problem behövs det oftast specialistkompetens. BMW:s chefsdesigner Chris Bangle hävdar att största utmaningen med att ta fram en ny bilmodell är just att ingenjörerna är duktiga på att lösa problem, men inte på att skapa dem.
När världen formligen dignar av akademiker borde vi fråga oss om Svenska organisationer och företag verkligen löser sina problem med mer av samma som förut. Är det ingen som hör mullret från dalgången?
För att använda klättermetaforen så uppfostras de flesta att följa en ledare eller chef på relativ slät mark. De som klättrar uppför ett stup betraktas som ”queer”, annorlunda, speciella, knäppa men bra att ha.
De flesta som leder en etablerad verksamhet är inga bergsklättrare, de undviker risker därför att de är rädda att göra fel. En kreativ ledare vet att hon måste arbeta med ovisshet, men hon ser till att säkra sitt team så att fallet blir ”lagom” högt om något går fel. Ingen vill slå ihjäl sig, men ett fall är nog så skrämmande innan säkerhetslinan fångar upp kroppen och du känner att öglan faktiskt sitter kvar i berget.

(Foto: Tomas Forsander, föreställer artikelförfattaren 1995 på Trollväggen när vi filmade om bergsklättring)

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 1 and 4 and type the answer here: