• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Kreativitet och tillgänglighet

Staffan Ehde / 2009-02-28 06:09:57

Som jag skrev igår har designen på förpackningarna kommit långt bort från oss som skall öppna dem. Idag skriver Helene Thornblad om en spännande industridesigner som har ett tydligt syfte:Lena Lorentzen, industridesigner:

– Det handlar om livskvalitet

"Om bara produkterna hade sett lite annorlunda ut, så hade människor kunnat klara sig själva. Det var ett frihetsberövande." Så beskriver Lena Lorentzen den insikt hon fick som ung och anställd i vården. Då bestämde hon sig för att själv skapa produkter som alla kan använda.
I dag är Lena Lorentzen industridesigner – en av de människor som med hennes egna ord "skapar det folk ska leva med".

Nu har mer än 25 år gått sedan Lena arbetade på reumatologen på Karolinska sjukhuset och såg hur svårt det kan vara för människor med nedsatt funktion att hantera produkter.

– För mig handlar Design för alla om livskvalitet. Tillgänglighet är en självklarhet. Det är ju idiotiskt att göra produkter som många inte kan använda, säger hon.

Alla som formger produkter har ett ansvar för hur de sakerna påverkar de människor som ska använda dem. De ska inte bara vara funktionella utan också estetiska, ha en "kulfaktor" som Lena uttrycker det.

– Bra design handlar om att göra medvetna val. Ändå finns det i dag mycket "ojsan-produkter" som blivit till utan att man vet vilka som kan eller inte kan använda dem.

Lena Lorentzen var med och utvecklade arbetsmodellen för projektet Lättöppnade förpackningar. Arbetet tar nu flera kliv vidare i det nya projektet Brukarpaneler. Där ska nya metoder utvecklas för att ta tillvara erfarenheterna hos människor med olika slags funktionsnedsättningar i produktutvecklingen.

– Det var bra att vi fick börja med ett avgränsat område, hur förpackningar fungerar för människor med nedsatt handfunktion. Vi har länge vetat att många förpackningar är svåröppnade, och nu vet vi också varför.

– I år arbetar vi med kognition och därefter med syn, hörsel och rörelsehinder. Det ska bli fantastiskt roligt att få ihop allt detta till en helhet, betonar Lena Lorentzen.

–    Det är en otrolig efterfrågan på det vi gör och väldigt lite har gjorts tidigare. Vi ligger helt rätt i tiden!

©foto Staffan Ehde

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 6 and 8 and type the answer here: