• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

AKTA er för den kvinnliga hjärnan!

Staffan Ehde / 2009-11-11 10:58:05

Har just läst ut ”Familjens Projektledare Säger Upp Sig” av Gunilla Bergensten.

Detta är en bok som jag rekommendera att ge bort till en familj där du vill så split (den är oerhört rolig att läsa).

Innehållet är fullt av bra tankar samtidigt som den förbannar det manliga släktet så till den milda grad att jag förundras över att hon är gift (med en man).

Mitt inlägg handlar inte om att försvara oss män, det handlar om en slutsats Gunilla drar i sin bok som jag tänker lyfta och utmana företagsledningar. Detta kan i sin tur vara provocerande men ta det för vad det är.

Gunillas tes är att män påstår sig vara inkapabla att hålla reda på en massa saker samtidigt, men menar hon, om de nu är så inkapabla, hur kan de leda komplexa verksamheter och processer? Alltså drar hon slutsatsen att män bara ”skiter” i hemmet och den komplexitet som bor i detta.


Låt oss anta för en stund att mäns hjärnor faktiskt är olika kvinnorna, att vi utvecklats till jägare med ett fokus i ett par millioner år, samtidigt som kvinnan utvecklat simultanförmågan.

Vad innebär detta för företagen idag? Flera forskare hävdar att framgångsrika entreprenörer har en dominerande höger hjärnhalva (den kvinnliga). Detta är nödvändigt då ett stort företag knappast klarar en petimeternisse vid rodret.

Men det kan också innebära att företagen är konstruerade efter den manliga hjärnans förmåga att arbeta seriellt. Checklistor, ”linjen”, maskinmetaforen mm.

När jag påstår att ägarna till företag som måste arbeta innovativt borde titta på delat ledarskap, en kreativ och en produktiv handlar det om att skapa det som evolutionen vunnit på i längden, äktenskapet mellan höger och vänster hjärnhalva.

Framtidens företag är nog mer likt den kvinnliga hjärnan, med simultanförmåga och laterala tankemönster. Silosorganisationen går mot sin död. Kom igen vi har haft samma bokföringssystem sedan 1500-talet!

Kanske är det så att vi män helt enkelt är rädda för att släppa in en hjärna som visat sig vara väldigt effektiv hemma, en hjärna som snurrar runt oss fyra varv samtidigt som vi försöker förstå vad som är poängen? En hjärna som brukar se möjligheter när vi bara ser problem?  Riv de silos som förekommer i en organisation, om ni skall vara kreativa!

Foto Text Staffan Ehde © 2009

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 4 and 1 and type the answer here: