• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Är lean bästa formen? Beror på...

Staffan Ehde / 2015-10-21 15:43:08

 
Jag var med min bror Johan Ehde i en SAR övning för en vecka sedan. Han är helikopter pilot och en av fyra som bemannar den här typen av utryckningsfordon.

När jag såg dem arbeta så påmindes jag om andra liknande organisationer. Som brandman har du givetvis en ”frihet”. Inne i det brinnande huset förväntas du ta egna beslut och ta ansvar för dessa. Fastighetsmäklare agerar mycket på eget initiativ, kanske som jaktpiloter med en viss markservice på kontoret. En organisation kan givetvis formas efter det som är lämpligast.Många slåss mot egna silos som skapats av duktiga medarbetare som byggt upp rigida organisationer i organisationen. Andra försöker rädda en verksamhet genom att sparka ut en massa ”kostnader”, men inser de att om metaforen för organisationen är ”maskinen” så kommer den verkligen att hacka och slutligen stanna? Maskinen är effektiv men känslig för förändringar. Den passar allt sämre in en föränderlig värld. Det kommer i en gris i ena ändan och det kommer ut korv i andra. Jag tror att adhoc eller organismen blir allt viktigare.


Filmproduktioner anses vara ”lean”, en av de mest fantastiska enligt några forskare på Harvard. I en produktion finns varje roll definierad, regin styr kreativiteten och producenten styr logistik, ekonomi och sammansättning. Kanske finns något att lära där?  


Ad hoc är latin och betyder ordagrant "till detta". I vidare mening har det betydelsen "tillsatt för ett särskilt ändamål"  

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 7 and 4 and type the answer here: