• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Med huvudet i en kajak - kreativitet en metod?

Staffan Ehde / 2010-08-27 08:35:17

  Varje gång jag sätter mig i glasfiberlådan förundras jag över det äventyr en timmes motionpaddling kan bjuda på. En timme på ett vatten som sakta fryser till is inför mina ögon eller att jag befinner mig i vägen för en eka som inte planar ut. Men i huvudsak är min timme i kajaken ett äventyr i min huvudsak, det vill säga en mental resa. Den kan vara nog så spännande.

Vi paddlar oftast från A till A, oberoende om det är lång eller kortfärd.
Min resa från A till A blir trots sin cirkelrörelse en utsvävning i okända vatten.
När paddeln skär som bäst och min kropp har slutat värka försvinner jag i tankar som närmast kan likna en slags meditation. Det är den rörelse som lockar mig ut gång på gång. Ett grått vatten en iskall novemberkväll hjälper mig att absorberas i den egna hjärnan. Rörelsen på vattenytan hypnotiserar i sin oförutsägbarhet, kajaken finns över huvud taget inte, den är helt genomskinlig.
Låter det flummigt? Kanske det är ensampaddlarens prioritet att uppleva detta, kanske är detlättare att sjunka in i paddlet istället för pladdret…
Att paddla i grupp må vara säkert och socialt, men jag behöver min stund på jorden, den stund då ingen avbryter. Det är där jag ofta löser problem på ett annorlunda sätt.

Många hävdar att de får idéer när de sitter i bilen eller står i duschen. Kajaken har både och, vattnet och rörelsen. Det är i rörelsen du kan låta tankarna flyta (ursäkta metaforen), du drabbas av Flow [1].
Flow är ett tillstånd som kan beskrivas som att du blir ett med det du gör. Istället för att du paddlar kajak, så är du kajak. Bergsklättraren som är helt inne i sin uppgift blir ett med berget. Flow är ett underbart tillstånd som får dig att växa som människa därför att tiden och rummet försvinner, du glömmer dig själv och därmed blir du också något större än det som kroppen inrymmer. Låter det flummigt? Fråga idrottspsykologerna, de vet att den idrottsman eller kvinna som kan programmera sitt Flow har större chans att lyckas än den som undrar hur han ser ut i nya skorna. Du kan således medvetet försätta dig i det mentala tillståndet som ligger mellan vakenhet och sömn, därmed öppnar du möjligheten att programmera ditt undermedvetna. Eller ännu hellre, det är när du pendlar i det smala band mellan medvetenhet och dröm som du kan hitta de ovanliga lösningarna. Enligt Matti Bergström, professor och hjärnforskare, består vår hjärna av en tunn skorpa som kallas det medvetna, kunskapen. Under detta finns ett enormt innandöme som är det undermedvetna, där finns det oförutsägbara, som jordens inre glödande massa. När du befinner dig i ett smalt band mellan kunskapen och innandömet kan din lösning poppa upp. Du har säkert upplevt detta precis innan du skall somna, plötsligt sätter du dig upp och har det!.
Kajaken är en perfekt plats för mig som inte har ro att lägga mig på sängen för att bara försöka ”meditera”. När jag försöker somnar jag, om det av en händelse skulle vara tillräckligt tyst. Jag har helt enkelt svårt att bara sitta still…

När du paddlat tillräckligt länge så att bålrörelsen och paddeln går som ett urverk, då är det dags att stänga av det du gör och titta mot horisonten och låta tankarna fara.

Snart är du i mellanlandet och jag har i alla fall aldrig somnat när jag paddlat, däremot har jag blivit skrämd av en säl eller en lågt flygande ribb.

Den enklaste metoden att snabbt komma i Flow har för mig varit att paddla på kvällen, under blå timmen eller kalla vinterdagar då ingen är ute på havett. Soliga eller vackra dagar stör mig med alla intryck, ögonen njuter för mycket av vattenreflexerna, vrålande tvåtaktare gör mig lika stressad som mygg och verkar dela samma säsong. När dina tankar far, låt det ske, plötsligt har du kommit tillbaka till ditt fysiska A, men resan har gått via B.[1] Flow

The Psychology of Optimal Experience

Mihaly Csikszentmihalyi


Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 7 and 4 and type the answer here: