• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Papperstidningen går mot sin död, nu

Staffan Ehde / 2010-06-26 21:07:42

I sensate numret av Monocle skriver man om det svenska företaget Tolerans , ett företag som framgångsrikt häftar ihop dagstidningar. Poängen i artikeln är att häftningen ökar tidningarnas värde och jag uppfattar att VD:n Jan Melin anser att iPad och andra läsplattor knappast utgör ett hot för deras verksamhet.Då skall jag ge en bild som borde oroa dem och alla som fortfarande tror att papperstidningen har en framtid.
Min iPad är ännu inte officiellt en produkt som lanserats i Sverige, trots detta har jag redan laddat ner tre applikationer som säljer tidningar för digital distribution (även svenska).
Jag har redan prenumererat på tre månadstidningar som jag normalt köper någon gång hos pressbyrån när jag ändå är på Centralen på väg till ett uppdrag.
Den digitala prenumerationen för ett år har ungefär samma pris som ett lösnummer i tidnings kiosken. I morse när jag kom till centralen övervägde jag inte ens att gå in till pressbyrån då jag kände att lektyren fanns i min ryggsäck.
Min övertygelse är att om 3 år är pressbyrån en hotad utdöende verksamhet om de inte hittar alternativa möjligheter. Tolerans må känna att de har en stor marknad idag, men det tyckte även Mälaris 1963, året innan de gick i konkurs, de var det enda företaget i Sverige som sålde isblock för isskåp…
Nu önskar jag Tolerans en god framtid och hoppas de lever vidare i välmåga, men varningen gäller inte bara dem, elektronisk information kommer att explodera inom kort och mediahusens monopol är lika hotat som katolska kyrkan blev med Gutenberg pressen (se gårdagens blogg)

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 5 and 2 and type the answer here: