• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Så kanske vi skall tänka "inside the växthus"?

Administrator Softgear / 2008-09-10 09:28:55

Kreativitet kan nog inte beordras fram. Ännu en orsak till att många chefer känner sig helt vilsna inför ett kreaktivt ledarskap. En maskin kontrolleras, en organism måste odlas fram.
På vägen hem från ett uppdrag hörde jag en intervju med en chef inom äldreomsorgen som hade lyckats extremt väl med sitt uppdrag. Produktiviteten var mycket hög, frånvaron mycket låg mm. Detta i en arbetsmiljö som anses vara svår och tungrodd. Mina ögonbryn höjdes när  jag hörde att hans fokus låg på de medarbetare som fungerade bra. Som chef menade han att man lätt fokuserade och ägnade mycket tid åt problem, eller anställda som utgjorde olika problem. Den här chefen hade helt enkelt vänt på steken. Han var en typisk trädgårdsmästare, han odlade fram en kultur.
När det gäller att hitta kreativiteten i en miljö så måste man leta efter de små blommor som försöker ta sig genom asfalten och hjälpa dem att växa vidare, vattna och gödsla. När de andra medarbetarna ser att man inte blir straffad för misstag utan att man kanske till och med blir positivt uppmärksammad för ett risktagande så påverkas tankeverksamheten i den riktningen.
Trädgårdsmästaren måste dock ”tukta” de plantor som växer åt fel håll. Sekatören heter SYFTE...
Det finns många fällor i en kreaktiv organisation, att låta medarbetare växa på egen hand kan leda till att de sätter egna mål framför de gemensamma. Förmodligen finns det problem i nyblivna kreativa organisationer som kan liknas vid de farhågor en del hyser om alkoholen släpps fri. Frihet är ett svårt ord, skyldighet är ett annat.


I filmen ”Döda poeters sällskap” anklagas huvudpersonen för att sätta griller i huvudet på sina elever, han ingjuter dem en självkänsla som man menar kan bli förödande när den sätts på prov. Samma sak gäller i en ny kreaktiv organisation, den kan präglas av anarki och kaos. En del IT företag som jag hade kontakt med under IT boomen kunde driva mig till vansinne med sin låt-gå-mentalitet, ingen tog ansvar för något. Det är just den fällan vi kan falla i när vi blir ”frälsta” och skall pröva något nytt, det blir gärna naivt och ”halleluliastämning”.
Att organisera en kreaktiv rörelse kräver disciplin och just det, kreativitet.
En kreaktiv organisation bör vara liten eller delas upp i små celler där medarbetarna känner sig unika och självförsörjande (som celler delvis är) Celler innehåller ett DNA och det är den programmeringen som ledaren skall utföra.

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 5 and 5 and type the answer here: