• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Tvärniten

Staffan Ehde / 2008-12-13 10:05:49

Förra veckan hade jag en grupp där en person instinktivt sågade nya förslag. Genom lite rollspel och humor fick vi stopp på beteendet. Jag tror att många reagerar innan de reflekterar, därav denna lilla historia.
Jag tog körkort före ABS-bromsarnas tid. I bilskolan lärde vi oss att aldrig stå på bromsen om ett hinder skulle dyka upp. Hjulen skulle låsa sig och vi kunde förlora kontrollen över bilen.
Senare i livet fick jag möjlighet att träna på en racerbana med en berömd rallyförare.
Han menade att ingen kan undgå att tvärnita om en en älg dyker upp framför kylaren. I stället lärde han mig hur man hanterar en bil med låsta bromsar. Du måste låta bli att stirra på hindret. Vänd blicken mot den öppna delen av vägen och din färdriktning. När du sedan släpper bromsen (efter en bråkdel av en sekund) har du redan börjat vrida ratten åt rätt håll, när däcken får grepp igen bär det åt rätt håll och chansen att undvika en krock är stor.
Övning ger färdighet, vi tränade på banan i alt högre hastigheter och konerna flög åt alla håll. En vårvinterdag på väg mot Idre fick jag bruk för min kompetens. Min familj, älgen och jag undkom med blotta förskräckelsen.
När du tvärnitar inför det okända, det vill säga dina fördomar eller en ny idé, sikta på möjligheten och släpp på bromsen så kommer det att hända nya kul saker!


©Bild och Text Staffan Ehde 2008


Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 4 and 3 and type the answer here: