• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Resa och Kamprads metoder

Staffan Ehde / 2010-12-08 12:44:01

Att resa är mödosamt, det vet alla som snurrar flera gånger i veckan. Jag tillhör säkerhetskontrollernas proletariat och har lärt mig att tålmodigt vänta eller springa utav h-e.
Mina föreläsningar tar mig norrut och söderut ett par gånger i veckan.
Taxiresan börjar ofta 5.20 på morgonen och jag stiger ur hemma igen kl 21.45, däremellan har jag hunnit med tåg eller flyg, macka på språng, träffa underbara människor och leverera en explosiv föreställning.

Att passa på med antropologiska studier under resans gång kan göra den mer meningsfull. Malmö Sturup, förra veckan, min biljett hade blivit avbokad av misstag och jag kom sent genom säkerhetskontrollen. Planet håller redan på att bordas, men ett stånd med frestande kaffe och macka står i vägen, jag stannar och ber att få en latte från en sprudlande glad tjej, under tiden hon skummar frågar jag om en vegetarisk macka, hon föreslår en som måste värmas, - hur länge då? frågar jag stressad, - 4 minuter, svarar hon.
- hinner inte, har du någon annan?  Jag får med mig en getost med fikonmarmelad, jättemumsig lunch på språng nedför gången till planet.
Men jag har redan hunnit med en fråga till vid kaffedisken, - jobbigt med jäktade resenärer? Frågar jag, - Nehä skrattar hon, det är bara roligt. - alltid? frågar jag. Då berättar hon att det är det för det händer alltid saker.  Men mest roligt är det när charterfamiljen skall inleda sin semester med en god kaffe och de diskuterar njutningsfullt vilken sort de skall ha, det märks att nu skall de ta det lugnt. Bakom dem står de jäktade affärsresenärerna som bara skall ha sin espresso eller latte och hoppar som galningar...
Just den här resan fick ytterligare en underbar bild, på planet hamnar jag snett bakom tre personer som sitter bredvid varandra, hopträngda på flygplansvis. En kvinna mellan två män, hon har ett härligt virrigt hår och talar i mobiltelefon med sin man, högt och tydligt deklarerar hon för honom vilken idiot han är, - han MÅSTE köpa luskam!
Det var helt underbart att se männen bredvid henne luta sig åt varstitt håll ifrån henne...
Vad får vi ut av detta ut kreativ synpunkt? Jo vi måste träna oss i att hela tiden betrakta vår omgivning så att vi ser möjligheterna!

Kamprads metoder
På samma resa och föreläsning träffade jag en man som delgav en antropologisk studie gjord av Ingvar Kamprad. Mannen och hans familj hade landat på Kastrup efter en lång resa från Florida, de var trötta och satt ute i cykelavdelningen på Öresundståget då det var fullt på de vanliga sittplatserna. Cykelavdelningen är en öppen plats där man fäller ner stolar från väggarna. Strax innan tåget skall gå kommer självaste Kamprad med en medarbetare och slår sig ner mittemot familjen.
Allt sker enligt legenderna, Kamprad visar upp en familjebiljett för konduktören och övertygar om att han och medarbetaren är en familj.
Sedan kan inte pappan hålla sig, han säger till sin dottet att farbrorn mittemot är mannen som möblerat hennes rum.
Ingvar kunde varit nöjd med det påståendet och le mot dem, men icke, han replikerade snabbt,
- men det finns väl någon möbel som inte kommer från IKEA? Efter lite forskning kom de fram till att skrivbordet inte var från IKEA. - Varför inte det? undrade Kamprad.
De kom fram till att benen nog var från IKEA i alla fall och att pappan satt ihop dem med en skiva från ett byggvaruhus.
- Ja det är sant, säger Ingvar, vi borde ha bättre skrivbord och detta antecknas noga med en pennstump från IKEA.

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 5 and 6 and type the answer here: