• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Vem är kreativ?

Staffan Ehde / 2008-05-13 22:39:16


foto:Staffan Ehde ©2005

Vem är kreativ?
Den frågan får jag ofta när jag håller föredrag i ämnet. Därför har jag försökt att utreda detta.
För det första tror jag att kreativitet kan tränas och motiveras fram. Om du som barn uppfostras av föräldrar som lägger locket på din fantasi så blir du säkert hopplöst rädd för det okända. Tyvärr tror jag att LEGOs färdiga figurer som skall byggas ihop enligt ritningar dödar en del kreativitet. Ett barn kunde lika gärna få klossarna huller om buller och bygga upp egna figurer (många gör det). Teve och annan konsumtion som lämnar lite för hjärnans eget skapande tar bort våra möjligheter att träna kreativiteten. Leken är en mycket viktig faktor för förmågan att koncentrera sig. Koncentrationen är en otroligt viktig faktor i det kreativa arbetet. (läs mer)En teori som jag tror mycket på är att en kreativ individ kan arbeta med båda hjärnhalvorna.
En annan viktig förutsättning som jag sett är att kreativa personer gör ett problem eller en utmaning till sin egen personliga fråga. De lever med den. Detta betyder att som ledare måste man handskas med passion och besatthet. Det är slitsamt och det tar på krafterna att leda en kreativ organisation. Att påstå att en fråga inte är personlig låter sig sällan göras.
En kreativ person har ofta nära till intuition och är inte rädd för det okända och irrationella.
Många kreativa individer är oroliga för framtiden (antecipatorisk ångest )och har en högre känslighet för sin inre ”röst”.

Farfar vann pokalen
Barnen putsade den
Barnbarnen sålde den
och köpte knark för pengarna

Status
I allmänhetens ögon finns olika status av den kreativa individen, en del tycker att en Art Director på en byrå är väldigt tjusigt. En konstnär, å andra sidan skulle kanske aldrig sälja sin själ till kommersiella krafter. Det som skiljer dessa personer åt är förmodligen också drivkraften, den ena drivs av ett inre behov att uttrycka sina känslor, den andra drivs av yttre utmaningar.
Jag kan känna igen mig själv från skolans bildlektioner, ett vitt papper och en uppgift var något som skulle utmanas och sprängas men en fri uppgift att göra vad jag ville kunde lämna mig helt tom.

En uppfinnare eller en kreatör kan få ett löjets skimmer och han eller hon faller lätt in i rollen ”som den missuppfattade”. Alfred Nobel är ett tungt namn idag, men hans verk kostade på. En nörd är en nörd och många förblir tämligen ensamma. Håkan Lans kämpar idag mot stora företag i USA med sitt patent som är grunden för färgskärmen i våra datorer. Om jag får vara riktigt elak så påstår jag att misstänkta brottslingar med svenskt medborgarskap har fått mer hjälp av UD än vad Håkan Lans har fått. Det finns något hos en uppfinnare som vi har svårt att ta till oss. Häromdagen frågade jag vår hamnkapten varför en av segelbåtarna alltid låg med aktern fäst vid en boj (en båt som ligger för boj ligger alltid med fören mot vinden). Svaret var att han inte visste varför, men eftersom ägaren är uppfinnare så vet väl han nåt som vi inte vet. Som ni förstår så fanns det lite ironi i rösten.
Kreatörer oroar, de går sin egen väg, ifrågasätter och därmed hotar de vår världsbild. Motsatt kan man påstå att när massan väl tar till sig det nya så blir det i sin tur med en vansinnigt naiv inställning. Tyvärr känns ofta en grupprörelse som bestående av ett lägre IQ än när man förflyttar sig på egen hand, alla förlitar sig på varandra.
Är kreatören en nörd som är främmande för den riktiga världen?
Låt oss fråga oss istället, varför är vi så snabba med att sätta människor i boxar? Varför måste vi stämpla någon direkt?
Det är troligt att den som brinner för en fråga ägnar stor tid åt den, därmed räcker kanske inte tiden till att titta på TV som alla andra eller till att närvara på alla sociala evenemang som tar deras dyrbara tid i anspråk.
Avslutningsvis: Kreativitet är paradoxal...

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 7 and 7 and type the answer here: