• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Vill du bli föreläsare? 4 punkter (varning de är långa)

Staffan Ehde / 2018-11-19 08:28:38

Med anledning att vi just nu arbetar med en utbildning på Talarforum så kan det finnas en anledning att titta på hur du kan bli nästa generations föreläsare. Det är en lång text, men vill du, så tror jag att du läser. Lycka till!

Vill du bli Föreläsaren version 4.0?
Fyra versioner som kan leda till en framgångsrik föreläsning där du skapar den perfekta upplevelsen.

Vi kan börja med den 1a versionen, förmodligen var det Shamanen,  historieberättaren som äntrade sin scen vid lägerelden.
En bra historia skapar empati. Empati motiverar och engagerar.
Eller inte… Faktum är att många historier som berättas på arbetsplatser idag är
gamla, tråkiga och demoraliserande. Anledningen är nog att de som lyssnar vill skapa sin egen historia. När du är på en fest vill du inte höra talas om en annan fest, som var så mycket roligare.
Bra engagerande historier visar hur det ser ut idag och hur det skulle kunna se ut i morgon, men lyssnaren får skapa sin egen väg dit, historian skapar hunger efter förändring.

Den andra versionen av föreläsaren, är läraren.
En bra föreläsning tar fasta på kunskap så att åhörarna känner att det finns fibrer och vitaminer i det som serveras. Men det kan bli för mycket av det nyttiga. Kombinationen av historia och fakta är en bra blandning.
Kunskap, hur bra den än är, kan vara svår att minnas utan metaforer eller bilder. Då menar jag inte powerpointbilder, dvs texter, punkter och utslitna cliparts. Före läsare betyder inte att man läser före det som står på bilden, publiken läser alltid snabbare…

Föreläsaren version 3.0 kallas för inspiratören.
En karismatisk person som ofta är sitt eget varumärke, väcker många skratt och får publiken att åka med på en tur i bergochdalbanan. Det är viktigt att föreläsaren skapar energi, att åhörarna glömmer sina mobiler och att tempot skiftar som en bra opera. Men det är lika viktigt att de två tidigare versionerna finns med så att det inte blir något annat än en föreläsning (jag förutsätter att det är därför du läser detta).

Idag och i morgon ser vi en ny föreläsare, föreläsaren version 4.0

Många varit med om bra föreläsningar och nästa steg är att engagera publiken så att de själva kommer underfund med det som kan göra skillnad för dem. Det kräver mycket tankearbete att skapa situationer där alla i rummet börjar utveckla idéer av sig själva. Vi måste komma ihåg att den sammantagna hjärnstyrkan i salen är större hos publiken, de är experterna på sitt eget liv, sitt egna jobb. Ditt jobb är bara att hjälpa dem att se saker från en ny sida.
Version 4.0 är att arbeta med de tidigare versionerna men lägg till Facilitatorn.

Varför vill du föreläsa?

Vill du få en kick? Tror du att du kommer att tjäna bra pengar för lite arbete? Har du ett stort ego som behöver komma ut? Inget av dessa drivkrafter kommer att hjälpa dig att nå en publik. Min övertygelse är att publiken känner av ditt egentliga syfte. Ditt sanna varför måste vara budskapet, att du brinner för det du förmedlar, du är bara instrumentet, den ödmjuka budbäraren. Din framgång bygger inte på dina egna behov, den bygger på din förmåga att känna av publiken, att din egen empati för de som lyssnar måste vara stor. Du skall hämta dem där de är, annars åker ingen med på din resa.

Hur kommer du dit?
Alla är vi olika och det som fungerar för en person kanske inte fungerar för en annan. Den som skall spela ett musikinstrument för en publik har säkert övat 1.000 timmar, kanske 10.000 för att bli en virtuos. Många börjar med att spela för sina vänner och sedan blir det ett lite större sammanhang som sedan kanske blir ännu större. Med detta kommer rutinen, förmågan att koppla av den egna autopiloten och möjligheten att lyssna av publiken.
Föreläsaren måste ofta gå samma väg. För att göra karriär som föreläsare behöver du ärlig kritik från en pålitlig person, bra matchning så att du hamnar i rätt sammanhang (det är därför talarförmedlingar är oerhört viktiga för beställare OCH föreläsaren).

Kritik
Skillnaden mellan dig och en skådespelare är att du skall vara dig själv, skådespelaren spelar en roll. Regin hjälper skådespelaren att skapa rollen. Kritiken mot dig som föreläsare blir personlig och är därför svårare att ta emot. Men om du kan använda ditt varför, det du vill åstadkomma, som målet för kritiken så förbättras ditt genomförande. Om du tittar på framgångsrika ståuppkomiker så kan de ofta hänvisa till en duktig kollega som tog dem under vingarna när de var nybörjare. Jag tror att en duktig föreläsare känner nerverna komma tillbaka när en nybörjare skall äntra scenen och man önskar inget hellre än att det skall gå bra, att vingarna bär. Skaffa en mentor! Varför skulle någon vilja hjälpa dig? Av samma anledning som du hoppas att du skall få jobb på scenen, att du har något att förmedla som åstadkommer en positiv förändring.

Innehåll
Många nybörjare vill förmedla många olika budskap. Till sist sitter publiken med en måltid som består av Sushi, spagetti, kebab, tapas och fil med flingor. Arbeta bara med ett mål. Servera målet på olika sätt, låt publiken exploatera det, se till att de pratar med varandra, att de får skratta, gråta och experimentera. När du memorerar innehållet kan du skapa levande scener i ditt huvud, ge dem en rubrik och låt rösten och kroppen måla upp scenen för publiken. Jag har t ex en scen där min son springer nerför en brant backe och slår sig, scenen handlar om min reaktion och vad den leder till, publiken ropar själva ut mina ord. I registret heter den delen av föreläsningen bara: Lilla Andreas springer utför. När jag berättar den på scenen spelar jag upp filmen i huvudet och då blir mitt engagemang större och mer levande, jag ser också hur publiken åker med och deras empatiska lampa tänds.

Så nu är det bara några frågor kvar som du kan ställa till dig själv; har du något viktigt att förmedla? Har du en erfarenhet som du vill dela? Har du självdistans?
Gillar du att gå upp 5 på morgonen, resa i 7 timmar, leverera ditt budskap med 120% energi på en timme resa tillbaka för att komma hem kl 10 på kvällen?
Då är du perfekt för jobbet...

Staffan
Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 7 and 7 and type the answer here: