• Go to the english section
Bloggen på ehde.se
 

Varför jag har problem med visioner

Staffan Ehde / 2015-12-09 14:20:20


Vilken navigation eller radar kan hjälpa oss in i framtiden?

 

Vem vill vara bäst? Vem vill vara mest önskad? Vem vill vara kundens första val?

Om jag kopplar tillbaka till inlägget om det sociala sammanhanget så är problemet att vi konkurrerar med andra i samma bransch. Våra konkulleger. Visionen stoppar där, den hjälper inte oss att se runt hörnet. Vad hjälper det att jag är världens bästa tillverkare av skrivmaskiner om alla går över till datorer? Uber (igen) är ett utmärkt exempel på ett aktuellt problem. Om vår vision är att vara bästa taxiföretaget i Göteborg, hur hjälper det oss när kunderna inte ens använder Taxi?Om vi skall sätta upp en vision borde den hjälpa oss att se problemen när de uppstår. Tyvärr flyger hotet under radarn och vi ser inte problemet förr än det är försent och då passar inte vår genetiska kod på den nya spelplanen. För väldigt många år sedan satt jag i styrelsen för ett reproföretag. Jag är inte förvånad om många inte vet vad det är (inte ens rättstavningen kan hitta ordet). De finns säkert fortfarande men i betydligt mindre omfattning. På den tiden scannade de in bilder (från film) och förberedde dem för tryck. Deras arbete var  att göra i ordning material så att pressarna kunde få ut det på papper.

Just när jag satt i denna styrelse kom foto CD:n ut som en produkt för konsumenter. Innan den digitala kameran fanns kunde du beställa digitala kopior av din film. När jag tog med en skiva till ett styrelsemöte blev jag utskrattad. Det fanns inte en chans på jorden att den kunde hota deras existens. Sju månader senare gick de i konkurs…


Det är alltid lätt att peka finger på de som blir lämnade i historiens kölvatten, men alla trendsökare till trots, verkar det vara svårt att se framåt.

Däremot kan vi enträget titta på nuet och kämpa med ett syfte som gagnar kunden.


Den här otroligt intressanta artikeln på Marketwatch kanske kan belysa det från ett annat perspektiv

 

Kommentarer
 
Kommentera Inlägg
 
   

1024/1024
 
 
Please add 7 and 4 and type the answer here: